Krem (deser) z suszonych moreli
Kuchnia francuska.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
250 g suszonych moreli
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
4 żółtka
60 g cukru pudru
0,5 paczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wymyte morele namoczyć na noc w gorącej wodzie. Następnie dodać cukier i ugotować w tej samej wodzie. Przetrzeć przez sito.
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - stale mieszając. Postawić miskę z masą na naczyniu z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i ubijać na parze dodając stopniowo zagotowane mleko. Kiedy krem zgęstnieje zdjąć miskę z naczynia. Ostudzić mieszając, aby nie zrobił się na powierzchni kremu kożuch.
Połączyć krem z utartymi morelami. Włożyć do salaterek i oziębić w lodówce.
Twoje zapiski: