Jajecznica dla smakoszy - na grzance, z pieczarką, pomidorem i serem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
6 roztrzepanych jaj
5 łyżek mleka
sól
6 pieczarek
3 przepołowione pomidory
4 łyżki startego sera żółtego
12 kromek pszennej bułki lub 6 kromek żytniego chleba
3 łyżki oleju do smażenia
4 łyżki masła
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać 2 łyżki masła, dobrze podgrzać, włożyć cale pieczarki, smażyć do wyparowania soku, wyjąć łyżką cedzakową. Następnie włożyć pomidory, smażyć na średnim ogniu przez 2 min., wyjąć, trzymać w cieple (podobnie jak pieczarki). Do tłuszczu dodać bułkę lub chleb, smażyć na złoty kolor, wyłożyć na gorący półmisek.
Na 2 łyżkach masła usmażyć jajecznicę z jaj i mleka, osolić. Jajecznicę ułożyć na bułce, na wierzch położyć połówkę pomidora, następnie pieczarkę, posypać serem, podawać natychmiast z sałatą.
Twoje zapiski: