Zupka-krem jarzynowa z porem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 mały ziemniaczek
plasterek selera (mało, bo zmienia smak)
połówka pora (na pierwszy raz proponuję dać w zupce małą ilość pora, np. 5 cm plaster)
0,5 łyżeczki oliwki z oliwek (lub rzepakowego zimnotł. lub sojowego)
ew. 3-4 łyżeczki kaszki ryżowej
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę wrzucamy do małej ilości wody. Po 10 min. dodajemy ziemniaka, selera i pora.
Gdy warzywka będą miękkie, wrzucamy wszystko do malaksera/blendera i traktujemy zupkę tymże urządzeniem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Dodajemy 0,5 łyżeczki oliwki z oliwek i ew. kaszkę ryżową.
Twoje zapiski: