Zupa kalafiorowa zaciągana jajkiem
Podawać z grzankami, lanym ciastem lub groszkiem ptysiowym.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 i 3/4 l wody
2 dag tłuszczu
sól
1/4 l mleka
3 dag mąki
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar.
Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z pozostałym mlekiem, osolić, dodać siekany koperek.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.
Twoje zapiski: