puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem kalafiorowa zabielana

Kasia Kulpa: "Zupkę ową uwielbiam, znajomi też chwalą."


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

spory kalafior
3-4 pory
1 średnia cebula
trochę masła
kostka rosołowa (lub jarzynka)
śmietana
nieduży pęczek koperku
ew. cytryna do skropienia całości

Przygotowanie:

Posiekane białe części pora i cebulę smażymy na maśle. Gdy się zeszklą, wrzucamy kalafiora pociętego na małe różyczki, dolewamy rozsądną ilość wody (nie musi zakrywać kalafiora!), posiekane jasnozielone części porów (całkiem ciemne odrzucamy), dużo koperku (trochę koperku zostawiamy do posypania) i kostkę rosołową (lub jarzynkę). Gotujemy do miękkości.

Po ugotowaniu przecieramy przez sitko lub miksujemy, zabielamy śmietaną.

Wskazówki i uwagi:

Ja podaję to tak: do miseczki wlewam zupkę, wkładam troszkę gęstej śmietany (do samodzielnego rozmieszania przez jedzącego!), posypuję koperkiem i skrapiam sokiem z cytryny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Kasia Kulpa (na podstawie przepisu z Gazety Wyborczej)

Twoje zapiski: