puszka.pl - pysznie!

Zupa kalafiorowa po belwedersku (z pieczarkami, zaprawiona żółtkiem)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

600 g kalafiorów
1 l wywaru z warzyw
200 g pieczarek
olej do smażenia
1/2 l mleka
20 g (2 łyżki) mąki
2 żółtka
zielenina
sól
pieprz
sok z cytryny

Przygotowanie:

Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na małe różyczki, zalać wywarem, ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do kalafiorów razem z wrzącym mlekiem, chwilę pogotować. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką nie rumieniąc, połączyć z zupą, zagotować. Wymieszać z posiekaną zieleniną i żółtkami, doprawić do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki

Twoje zapiski: