Mus jabłkowy zapiekany z rodzynkami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
5 jabłek (50 dag)
3 łyżki masła
6 łyżek cukru
2 jaja
3 łyżki rodzynek
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki tartej bułki + do wysypania naczynia
1 łyżka tłuszczu do naczynia
+ śmietana do podania
Przygotowanie:
Jabłka obrać, oczyścić z nasion, pokroić w cząstki. Masło i cukier rozpuścić w rondlu, dodać jabłka i dusić mieszając. Gdy jabłka całkowicie się rozgotują rozmieszać je widelcem lub przetrzeć przez sito, tak aby nie było grudek, ostudzić.
Jaja wybić do miski i ubić trzepaczką. Do letniej masy jabłkowej dodać ubite jaja, wypłukane rodzynki i cynamon, wymieszać.
Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Wlać przygotowaną masę jabłkową. Posypać pozostałą tartą bułką (3 łyżki).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Podawać natychmiast polane śmietaną.
Twoje zapiski: