puszka.pl - pysznie!

Kabaczki zapiekane w sosie


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

KABACZKI 1-1,5 kg
SÓL
CUKIER
ROSÓŁ 1 szklanka
ŚMIETANA 1/2 szklanki
MĄKA 1 czubata łyżka
SER ŻÓŁTY 15 dag
JAJKA 2
KONCENTRAT POMIDOROWY 2 łyżki
CZOSNEK 2 ząbki
BUŁKA TARTA 2-3 łyżki
PRZYPRAWY
SIEKANA NATKA 3 łyżki

Przygotowanie:

Kabaczki obrać, przekrajać na pół, wydrążyć nasiona. Wrzucić na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody, z dodatkiem cukru. Jajka wbić do miski, dodać utarty ser, koncentrat pomidorowy, oliwę, tartą bułkę i drobno posiekany czosnek. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotowane nadzienie włożyć do wydrążonych, obgotowanych kabaczków i ułożyć kabaczki przekrojem do góry na brytfannie. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zagotować rosół i do gorącego wlewać śmietanę, stale mieszając. Gdy się zagotuje, odstawić. Przyprawić solą i curry. Sosem zalać kabaczki i wstawić do piekarnika. Zapiec. Posypać natką.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast kabaczków może być cukinia, rosół może być z kostki rosołowej, ser ma być tarty, ostry, przyprawy: pieprz, curry, czerwona sproszkowana papryka, oliwa.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn

Twoje zapiski: