puszka.pl - pysznie!

Kalafior zapiekany z pieczarkami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 kalafiory (1 kg)
sól
cukier
250 g pieczarek
3 łyżki masła
1 łyżka tłuszczu do naczynia
2 łyżki posiekanej zieleniny
3 pomidory (250 g)
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki ketchupu
+ ocet do wypłukania kalafiora

Przygotowanie:

Kalafiory oczyścić, opłukać w wodzie zakwaszonej octem. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, ugotować bez przykrycia na półmiekko (10 min), osączyć.

Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć, pokroić na plasterki, poddusić 5-10 min. na 1 łyżce masła. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem. Jeden z kalafiorów położyć głąbem do spodu na środek naczynia. Drugi podzielić na cząstki, wymieszać z pieczarkami i połową zieleniny, posolić, rozmieścić wieńcem wokół kalafiora w naczyniu. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na grube cząstki, ułożyć na wieńcu. Masło (2 łyżki) roztopić, rozmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić z ognia, wlewać powoli zimne mleko mieszając trzepaczką, posolić, zagotować mieszając. Wymieszać z ketchupem. Polać kalafior. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Posypać pozostałą zieleniną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki

Twoje zapiski: