Puree z grochu po egipsku
Podajemy np. z przyrumienionymi grzankami z bułki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
250g suchego grochu
średnia cebula
mały seler
mała marchewka
mała rzepa
1l wywaru warzywnego
sos sojowy
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Przebrany i wypłukany groch moczymy przez noc w zimnym wywarze warzywnym z dodatkiem sosu sojowego. Albo przez 2 godz. w gorącym. A jeśli używamy grochu w połówkach to w ogóle nie trzeba go namaczać.
2. Cebulę, seler, marchewkę i rzepę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany w dużym rondlu tłuszcz.
3. Kilka minut mieszamy na niewielkim ogniu, po czym dodajemy groch z wywarem warzywnym.
4. Gotujemy na małym ogniu, aż groch będzie zupełnie miękki.
5. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.
Twoje zapiski: