puszka.pl - pysznie!

Sos: kurki duszone ze śmietaną i koperkiem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 kg kurek
1 cebula
2 łyżki koperku drobno posiekanego
100 g masła
125 ml bulionu lub wody
125 ml śmietany
sól
pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedzić. Małe kurki przekroić, na pół, a większe na 4 części. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Koperek posiekać.

W dużym garnku rozgrzać masło, włożyć grzyby i smażyć przez 10 minut. Dodać posiekaną cebulę, koperek, sól i pieprz. Wlać bulion lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić śmietaną i gotować tak długo, aż powstanie gęsty sos.

Wskazówki i uwagi:

Kurki podawać gorące z kartoflami puree.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn

Twoje zapiski: