Rydze z patelni (saute lub w śmietanie)
Do rydzów można podać chleb lub grzanki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg rydzów
100 g masła (dla wegan olej)
sól
ew. kilka łyżek śmietany
Przygotowanie:
Rydze oczyścić, wypłukać zmieniając kilkakrotnie wodę. Trzonki rydzów odciąć, a kapelusze osuszyć na sicie, układając blaszkami do dołu.
Na dużej patelni rozgrzać masło, układać rydze blaszkami do góry i smażyć na silnym ogniu. Po kilku minutach widelcem odwrócić grzyby i smażyć z drugiej strony. Uważać, aby ich zbytnio nie wysuszyć, bo będą niesmaczne.
Gorące rydze posolić i podać na patelni, na której były smażone. Do usmażonych rydzów można dodać kilka łyżek śmietany, wymieszać i jeden raz zagotować.
Twoje zapiski: