puszka.pl - pysznie!

Rydze z patelni (saute lub w śmietanie)

Do rydzów można podać chleb lub grzanki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg rydzów
100 g masła (dla wegan olej)
sól
ew. kilka łyżek śmietany

Przygotowanie:

Rydze oczyścić, wypłukać zmieniając kilkakrotnie wodę. Trzonki rydzów odciąć, a kapelusze osuszyć na sicie, układając blaszkami do dołu.

Na dużej patelni rozgrzać masło, układać rydze blaszkami do góry i smażyć na silnym ogniu. Po kilku minutach widelcem odwrócić grzyby i smażyć z drugiej strony. Uważać, aby ich zbytnio nie wysuszyć, bo będą niesmaczne.

Gorące rydze posolić i podać na patelni, na której były smażone. Do usmażonych rydzów można dodać kilka łyżek śmietany, wymieszać i jeden raz zagotować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn

Twoje zapiski: