puszka.pl - pysznie!

Smażone grzyby suszone


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 3-4 cm.,
3 szklanki mleka,
2 jajka,
1/2 szklanki bułki tartej,
4 łyżki mąki,
natka pietruszki,
olej do smażenia,
sól.

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie umyć, zalać osolonym mlekiem i pozostawić do namoczenia na 6-8 godz. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą.
Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać gorące przybrane natką pietruszki.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn

Twoje zapiski: