Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 marchewki, mały kalafior, 2 pietruszki, 60 dag pomidorów, 4 czerwone papryki, 2-3 cebule, mały seler, 4 ziemniaki, kilka strąków fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w kostkę warzywa (bez cebuli i papryki) krótko obgotowujemy w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulę i paprykę przesmażamy na oleju. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układamy warstwami warzywa, cebulę z papryką, a na wierzch dajemy plastry pomidorów obranych ze skórki. Solimy, oprószamy pieprzem, podlewamy wywarem, w którym obgotowywały się warzywa i zapiekamy w gorącym piekarniku ok.45 minut. Podajemy posypując suto zieloną pietruszką i koperkiem. Zapiekankę można urozmaicić dodając różne warzywa, np. cukinię, patisony, bakłażan lub inne.
Twoje zapiski: