puszka.pl - pysznie!

Kalarepa nadziewana soczewicą lub groszkiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

duża kalarepka
1 szklanka soczewicy
1 łyżka oleju
sól
łyżka mąki
trochę brązowego cukru
trochę cukru

Przygotowanie:

Ładną dużą kalarepkę obrać i ugotować w słonej wodzie na pół miękko. Odcedzić, skrajać z wierzchu nakrywkę, wydrążyć i nałożyć następującą masę. Szklankę soczewicy ugotować na pół miękko, dodać łyżkę oleju i dusić odcedzoną soczewicę aż zmięknie. Gdy miękka, podsypać łyżką mąki, podlać wodą odcedzoną z kalarepki, nasypać trochę brązowego cukru, osolić i nakładać kalarepkę. Ułożyć jedną obok drugiej w rondlu, dodać trochę oleju, podlać trochę wody rozmieszanej z łyżką mąki i trochę cukru. Poddusić, aż zmięknie i podać samą lub jako dodatek do ryżu lub kaszy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Vegan Planet (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: