Pasztet sojowy pasteryzowany w słoikach
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg soi
1 szkl. płatków owsianych
0,5 kkg marchewki
kilka pietruszek
3 bułki grahamki
0,6 kg cebuli
3 główki czosnku
sól
pieprz
ew. inne przyprawy
ew. dodatki:
- pieczarki
- papryka
- pomidor
- ogórek kiszony
- lub natka pietruszki
kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Soję namoczyć i ugotować. Płatki, marchewkę i pietruszkę również ugotować (płatki oczywiście oddzielnie). Bułki namoczyć i odcisnąć.
Wszystko to zemleć w maszynce, dodając też cebulę i czosnek. Następnie całość wyrobić ręką dodając sól i przyprawy.
Całość można podzielić na kilka części dodając do jednej ugotowane i posiekane pieczarki, do drugiej posiekaną paprykę, do kolejnych drobno posiekane pomidory, ogórki kiszone bądź natkę pietruszki. W ten sposób uzyskamy różnosmakowe pasztety.
Pasztet układać ściśle w małych słoiczkach. Na wierzch każdego wlać po łyżce oleju.
Gotować słoiczki przez 60 minut, a następnego dnia jeszcze raz o połowę czasu krócej.
Twoje zapiski: