warzywa różne (przede wszystkim marchewka, kapusta pekińska, pieczarki, seler [mało], por, cebuli trochę, papryka kolorowa i jakie tam macie pod ręką)
proteina sojowa, boczniaki albo tofu
sos sojowy
imbir
pieprz
mąka kukurydziana/ ziemniaczana
dobry na zimno tłoczony olej do smażenia
Przygotowanie:
Jeśli tofu, to w kosteczkę i pokropić sosem sojowym i odstawić; jeśli proteina, to namoczoną pokroić w paski; boczniaki tak samo w paski.
Skropić każde sosem sojowym obficie, oprószyć mąką kuku i obsmażyć na złoto. Odstawić.
Warzywa pokroić w zapałkę i smażyć na oleju, w rondlu z grubym dnem albo woku. Smażyć na dużym ogniu w kolejności miękkości - ale krótko, aby jeszcze chrupały. Pod koniec dodać sos sojowy, imbir, pieprz do smaku i tofu/boczniaki/proteinę. Chwilę przesmażyć.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z ryżem (najzdrowiej brązowym) i jakąś "mokrą" surówką.
Nadesłał(a) wojmat,
dnia: 2000-07-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: kiedyś trochę podobne widziałem w tv