puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka ziemniaczana Pani Lucyny (z pieczarkami i cebulą)

Uwielbiam tę zapiekankę, a Pani Lucyna to wielki skarb i czarodziej w kuchni!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

1,5 kg ziemniaków
0,5 kg pieczarek
2 duże cebule
sól
pieprz
papryka

masło roślinne
2 ząbki czosnku
bułka tarta

2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
0,5 szkl. śmietany
ser żółty do posypania wierzchu

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować przez 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Pieczarki i cebule pokroić, doprawić i podsmażyć na masełku (sosu ze smażenia nie wylewać!).

Brytfankę nasmarować masłem roślinnym z roztartymi ząbkami czosnku, obsypać bułką tartą. Ułożyć warstwy: ziemniaki, pieczarki, ziemniaki, polać sosem: to, co zostało ze smażenia + 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki oleju + 0,5 szkl. śmietany - polać całość.

Wstawić do piekarnika. Po 40 minutach wyjąć i posypać żółtym serem i wstawić jeszcze na 10 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pani Lucyna - mama wegetarian, Tomka i Kasi, dzięki którym i ja zostałam wegetarianką

Twoje zapiski: