Chrzan tarty domowy (ze śmietaną i jajkiem)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
250 g świeżego chrzanu
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
50 ml śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka cukru
sól
Przygotowanie:
Chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Zaparzyć lekko wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny (ilość wrzątku taka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - nie odcedzać).
Jajka ugotować na twardo. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać chrzan, śmietanę, rozdrobnione widelcem białka i sól do smaku. Całość wymieszać i przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Wskazówki i uwagi:
Przy zbyt małej ilości kwasku/ soku z cytryny chrzan będzie ciemniał.
Twoje zapiski: