puszka.pl - pysznie!

Chrzan tarty domowy (ze śmietaną i jajkiem)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

250 g świeżego chrzanu
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
50 ml śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka cukru
sól

Przygotowanie:

Chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Zaparzyć lekko wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny (ilość wrzątku taka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - nie odcedzać).

Jajka ugotować na twardo. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać chrzan, śmietanę, rozdrobnione widelcem białka i sól do smaku. Całość wymieszać i przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni.

Wskazówki i uwagi:

Przy zbyt małej ilości kwasku/ soku z cytryny chrzan będzie ciemniał.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy kulinarne z "książki kucharskiej Ismeny Głowania" (strona już nie istnieje)

Twoje zapiski: