Zupa z boczniaków
Podsmażona marchewka dodaje aromatu i smaczku - to patent mojej mamy.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
boczniaki - 1/4 kg
cebula
marchewka
1/2 mrożonki (ja użyłam zupy jesiennej [*]) lub własna mieszanka surowych warzyw
2 kostki warzywne + 1 litr wody
olej do smażenia
sól
pieprz
sos sojowy
ew. inne przyprawy według uznania - jakieś zioła
[*] zupa jesienna - skład: brukselka, marchew, kalarepa, kalafior, por, cebula, pietruszka, seler (opakowanie 450g)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić drobno, marchewkę w plasterki i zeszklić na oleju.
Boczniaki umyć, pokroić w paseczki i dodać do cebuli, poddusić razem, aż grzyby zmiękną.
Zagotować litr wody, dodać kostki warzywne, przyprawy, grzyby i mrożonkę. Gotować do miękkości.
Twoje zapiski: