2 kg jabłek
sok i skórka z pomarańczy
2 szklanki cukru kryształu
cynamon
Przygotowanie:
Cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru pudru i żółtka zmiksować. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać ww składniki, dodać margarynę, posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na 0,5 godz. do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dusić na małym ogniu z sokiem
z pomarańczy. Dodać cukier kryształ, cynamon, skórkę pomarańczową.
Ciasto podzielić ma 2 części. I rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno i bok średniej tortownicy, piec 10-15 min. w temp. 200 stopni.
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka. II porcję ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paski 1-1,5 cm. Ułożyć z nich kratkę. Piec jeszcze 10-15 min. Posypać cukrem pudrem i waniliowym.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy kulinarne z "książki kucharskiej Ismeny Głowania" (strona już nie istnieje)