puszka.pl - pysznie!

Sos 8 jarzyn

Wymienione jarzyny można zastąpić innymi, zgodnie z upodobaniami i w zależności od sezonu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

marchew
por
pietruszka
seler
kalafior
groszek zielony
fasolka szparagowa
brukselka

sól
pieprz
kostka bulionowa
łyżeczka Jarzynki "Winiary"
łyżka mąki
łyżka masła lub oleju

Przygotowanie:

Jarzyny oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce i gotować w małej ilości wody. Kalafior dodawać nieco później niż inne jarzyny - gotuje się krócej.

Gdy jarzyny będą miękkie, dodać sól, pieprz, kostkę, Jarzynkę, mąkę rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody i zagotować. Na koniec dodać łyżkę masła.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy kulinarne z "książki kucharskiej Ismeny Głowania" (strona już nie istnieje)

Twoje zapiski: