puszka.pl - pysznie!

Makaron z pieczarkami, groszkiem i papryką zapiekany pod serem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

200 g makaronu
200 g pieczarek
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
1/2 szklanki zielonego groszku
1 szklanka śmietany
100 g startego żółtego sera

2 łyżki masła lub oleju do smażenia + do formy
sól
pieprz
papryka w proszku

Przygotowanie:

Makaron ugotować na pół twardo w dużej ilości osolonej wody i odsączyć.

W międzyczasie obrać cebulę, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w talarki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć cały czas mieszając, aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać groszek i dokładnie wymieszać.

Formę żaroodporną nasmarować masłem. Położyć na niej część makaronu, następnie warstwę warzyw i ponownie warstwę makaronu. Polać śmietaną i przykryć folią aluminiową lub przykrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.

Następnie folię zdjąć i zapiekankę posypać tartym żółtym serem. Ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, aby rozpuścił się ser.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy kulinarne z "książki kucharskiej Ismeny Głowania" (strona już nie istnieje)

Twoje zapiski: