3 średnie pory
oliwa z oliwek do smażenia
1 szklanka gorącego wywaru z warzyw (opcjonalnie)
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta papryki ostrej
szczypta suszonego czosnku (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Po opłukaniu pory kroimy w plastry (raczej cienkie), solimy i wrzucamy na patelnię z oliwą. Przyprawiamy kolendrą i papryką.
Kiedy por zmięknie, zeszkli się, wrzucamy go do garnka i zalewamy gorącym wywarem z warzyw lub gorącą wodą, następnie zalewamy sos szklanką zimnej wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Czekamy, aż się zagotuje i przyprawiamy szczyptą suszonego czosnku.
Wskazówki i uwagi:
Ilość mąki ziemniaczanej zależy od tego, jak gęsty sos się lubi. Jeśli ktoś woli bardziej gęsty, ilość mąki można zwiększyć do 3,5 - 4 łyżeczek.
Suszony czosnek lepiej pasuje do tego sosu, bo jest delikatniejszy od świeżego i nie zdominuje smaku.
Na koniec sos możemy posypać natką pietruszki.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2001-01-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.