puszka.pl - pysznie!

Suszone śliwki w winie zapiekane pod słodką chmurką


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

250 g śliwek suszonych bez pestek
1 szkl. czerwonego wina
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
1 białko

Przygotowanie:

Śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Wino wymieszać z cynamonem i 1 łyżką cukru, zagotować. Dodać śliwki i gotować na wolnym ogniu 5 min.

Białko ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżkę cukru, dalej ubijać. Śliwki z sosem wlać do salaterek żaroodpornych, pokryć pianą, wstawić do piekarnika o temp. 240°C i piec 5 min.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 2/2001 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: