puszka.pl - pysznie!

Gruszki w sosie waniliowym


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

10 gruszek
8 łyżek cukru
sok z całej cytryny

sos waniliowy:
3 łyżeczki mąki
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka

Przygotowanie:

Gruszki obrać. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, włożyć gruszki, obgotować, wyjąć.

Rozrobić mąkę z 1/3 szkl. zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować, dodać cukier, cukier waniliowy i rozrobioną mąkę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać żółtka, krem ubić trzepaczką.

Gruszki podawać np. na biszkoptach, polane sosem waniliowym.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda

Twoje zapiski: