puszka.pl - pysznie!

Jabłkowe risotto z szalotką i parmezanem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

30 dag ryżu
jabłko
szalotka
2 łyżki utartego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki

sok z cytryny
2 łyżki oliwy do smażenia
1 l bulionu
ew. kieliszek wytrawnego białego wina
łyżeczka cukru
sól
pieprz

Przygotowanie:

Jabłko umyć, pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szalotkę posiekać, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, zeszklić. Dodać 2 łyżki bulionu, pozostawić na małym ogniu. Kostki jabłka posypać cukrem, wrzucić na patelnię na 3-4 minuty.

2/3 jabłek odłożyć na miseczkę. Następnie dodać ryż i partiami pozostały bulion i ew. białe wino. Podgrzewać, aż ryż wchłonie bulion. Dodać ser, pietruszkę, resztę jabłka, doprawić do smaku, dolać resztę bulionu, wymieszać.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda

Twoje zapiski: