puszka.pl - pysznie!

Knysze - drożdżowe sakiewki z rumianą cebulą

Danie popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Podawać do barszczu, zupy grzybowej lub rosołu.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 7 osób

250 g mąki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
kilka łyżek mleka
1 jajo
sól
1 łyżka masła
+ 1 żółtko do smarowania wierzchu

nadzienie:
300 g cebuli
2 łyżki oliwy do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek mleka, wymieszać z taką ilością mąki, aby powstała masa o gęstości śmietany. Zaczyn pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Dodać resztę mąki, jajo, nieco soli i letnie roztopione masło. Wyrobić drewnianą łyżką. Pozostawić do podrośnięcia.

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzewać na suchej patelni, mieszając. Gdy zmięknie, dodać oliwę, zrumienić, przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na grubość kilku mm, wykrawać szklanką kółka. Każde nakroić promieniście w 3 punktach. Na środek kółka nałożyć porcję cebuli. Nakrajane "promiennie" sklepić czubkami nad cebulą. Można oczywiście sklejać po swojemu - jak pierogi lub rożki.

Knysze ułożyć na blasze wyłożonej srebrną folią. Posmarować żółtkiem. Pozostawić do podrośnięcia, po czym upiec w 180°C aż będą rumiane (ok. 10 min.).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 1/2001 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: