Knysze - drożdżowe sakiewki z rumianą cebulą
Danie popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Podawać do barszczu, zupy grzybowej lub rosołu.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 7 osób
250 g mąki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
kilka łyżek mleka
1 jajo
sól
1 łyżka masła
+ 1 żółtko do smarowania wierzchu
nadzienie:
300 g cebuli
2 łyżki oliwy do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek mleka, wymieszać z taką ilością mąki, aby powstała masa o gęstości śmietany. Zaczyn pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Dodać resztę mąki, jajo, nieco soli i letnie roztopione masło. Wyrobić drewnianą łyżką. Pozostawić do podrośnięcia.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzewać na suchej patelni, mieszając. Gdy zmięknie, dodać oliwę, zrumienić, przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość kilku mm, wykrawać szklanką kółka. Każde nakroić promieniście w 3 punktach. Na środek kółka nałożyć porcję cebuli. Nakrajane "promiennie" sklepić czubkami nad cebulą. Można oczywiście sklejać po swojemu - jak pierogi lub rożki.
Knysze ułożyć na blasze wyłożonej srebrną folią. Posmarować żółtkiem. Pozostawić do podrośnięcia, po czym upiec w 180°C aż będą rumiane (ok. 10 min.).
Twoje zapiski: