puszka.pl - pysznie!

Omlet "grzybek" na mleku


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

2 jaja
mleko
mąka
masło do smażenia (może być olej, jak ktoś nie lubi masła)

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmieszać z mlekiem (na oko: jak się żółtka wrzuci do szklanki, to mleka tak do niecałej połowy) i mąką - otrzymana konsystencja ma przypominać dobrą kwaśną śmietanę albo np. ciasto na lane kluski :)

Wrzucić żółtka do białka, delikatnie wymieszać i na rozgrzana patelnię. Jak się zetnie, przewrócić na drugą stronę (wymaga to oczywiście szczęścia :)))

Wskazówki i uwagi:

Można zjeść np. z truskawkami z kompotu (kompotem polewając troszkę placek), z jakimś dżemem, a można też z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Pewnie można też zrobić wersję pikantną :)
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Magdalena Gierlotka

Twoje zapiski: