Racuchy jabłkowe z serkiem wiejskim
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 5 osób
1/2 kilo jabłek
4 jajka
szklanka kefiru
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki czegoś do słodzenia
szczypta soli
oliwa do smażenia
3 kubki (600 g) serka Grani czyli wiejskiego albo 500 g twarogu i 100 g śmietany
czubata łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Zrobić ciasto naleśnikowe z jajek, kefiru i mąki, posolić je i posłodzić. Dodać starte jabłka i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść placki grube na 1 cm.
Serek grani (lub rozkruszony twaróg ze śmietaną) wymieszać z cynamonem, można odrobinę posłodzić. Lekko podgrzać do temp. 30-40°C i kłaść na gorące racuchy.
Twoje zapiski: