Banany smażone w cieście pszenno-ryżowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
banany
1 łyżka soku cytrynowego
olej do smażenia
ziarno sezamowe
ciasto:
100 g mąki ryżowej
100 g mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml wody
syrop:
250 g cukru
125 ml wody
1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Banany (obrane ze skórki) zalewasz 1 łyżką soku cytrynowego i 1 łyżką wody, odstawiasz na 15 min. Mieszasz składniki ciasta i też odstawiasz.
Osobno przygotowujesz syrop: wszystkie składniki łączysz i gotujesz mieszając do zgęstnienia.
Banany wyjmujesz z soku, obtaczasz ciastem, smażysz na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju przez 2 min. Zamaczasz w syropie, posypujesz ziarnem sezamowym, a następnie na 3 sek. wkładasz do zimnej wody. I gotowe.
Twoje zapiski: