puszka.pl - pysznie!

Banany smażone w cieście pszenno-ryżowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

banany
1 łyżka soku cytrynowego
olej do smażenia
ziarno sezamowe

ciasto:
100 g mąki ryżowej
100 g mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml wody

syrop:
250 g cukru
125 ml wody
1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Banany (obrane ze skórki) zalewasz 1 łyżką soku cytrynowego i 1 łyżką wody, odstawiasz na 15 min. Mieszasz składniki ciasta i też odstawiasz.

Osobno przygotowujesz syrop: wszystkie składniki łączysz i gotujesz mieszając do zgęstnienia.

Banany wyjmujesz z soku, obtaczasz ciastem, smażysz na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju przez 2 min. Zamaczasz w syropie, posypujesz ziarnem sezamowym, a następnie na 3 sek. wkładasz do zimnej wody. I gotowe.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Krzysztof Borys (Bask)

Twoje zapiski: