Chleb bananowy
To właściwie bardziej ciasto niż chleb i powiem szczerze, że to już jeden z moich bardziej sprawdzonych przepisów. Zawsze wychodzi jednakowo smaczne, piecze się z zegarkiem w reku 60 min. Bardzo mnie wszyscy chwalą za smakowitość tego wypieku, choć ja tylko korzystam z dobrego przepisu. A najlepsze jest chyba takie niedawno wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe - rozsiewa niesamowity zapach po całym domu. Raz zaryzykowałam i zamiast bananów dodałam 200 g rodzynek i wyszedł przepyszny rodzynkowiec.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej (białej lub pół na pół białej i razowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3-4 dojrzale banany
3/4 szkl. cukru
2 jajka
115 g masła niesolonego
skórka z cytryny
1/3 szkl. mleka
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę, sodę i sól. Rozgnieść widelcem banany. Ubić cukier, jajka i masło. Dodać banany, skórkę z cytryny i dobrze zamieszać. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę.
Piec w piekarniku w temp. 180 st.C około 60 min.
Wskazówki i uwagi:
Ja zawsze dodawałam tylko mąkę pszenną, więc nie mogę się wypowiedzieć, jak smakuje z razową...
Twoje zapiski: