włoszczyzna
30 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka tłuszczu do smażenia
sól
pieprz
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka (opcjonalnie)
1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
6 ziemniaków
zielenina do posypania
Przygotowanie:
Obraną i opłukaną włoszczyznę zalać 1,5 l wrzątku, gotować 20 min.
W tym czasie obrać i pokroić w plasterki pieczarki. Cebulę obrać i posiekać, włożyć do rondla z tłuszczem i zeszklić. Dodać pieczarki, sól, pieprz, dusić razem 15 min., nie odparowując soku z pieczarek.
Z wywaru wyjąć włoszczyznę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pieczarki z cebulą, gotować 15 min. lub aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę zaprawić mąką z mlekiem (jeśli nie używamy mleka, mąkę należy rozprowadzić w zimnej wodzie), a po zagotowaniu i odstawieniu z ognia wlać do niej śmietanę. Posypać zieleniną.
Wskazówki i uwagi:
Mąkę, zamiast dodawać na końcu, można dodać do usmażonych pieczarek - należy je mąką oprószyć i jeszcze chwilę smażyć przed dodaniem do zupy.