puszka.pl - pysznie!

Ogórkowa z ogórków małosolnych

W sumie jak klasyczna ogórkowa, tyle, że o wiele delikatniejsze w smaku. Dzięki ogóreczkom lekko kwaśnawe, a dzięki większej ilości cebuli lekko słodkawe - takie bardzo delikatne. Jak widać przepis może mało wyszukany, ale dobry na lekki i treściwy jednocześnie posiłek.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

włoszczyzna (2-3 marchewki, 2-3 pietruszki, seler, por)
2-3 nie za duże cebule
4-5 (a można i więcej jak ktoś chce) ogórków małosolnych
1,5 łyżki masła
śmietana
mąka dla zagęszczenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Jarzyny (marchewkę, pietruszkę, seler) ścierasz na tarce z grubymi oczkami. Cebulę siekasz w grubą kostkę, pora kroisz na kawałki podobnej wielkości. Wrzucasz do osolonej wody i gotujesz z kostką rosołową bądź z dodatkiem połowy masła.

Równocześnie ścierasz ogórki i dusisz na reszcie masła. Kiedy wywar bedzie gotowy łączysz z ogórkami, śmietaną i odrobiną mąki tak, żeby to się zrobiło w miarę gęste i treściwe. Sól i pieprzysz do smaku i gotowe.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: fghfgh

Twoje zapiski: