puszka.pl - pysznie!

Sałatka z ogórków małosolnych, pomidorów i żółtego sera z czerwonym winegretem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

3-4 ogórki małosolne
2 pomidory
1 papryka
5-10 dkg sera żółtego
parę listków sałaty głowiastej lub kapusty pekińskiej czy co tam kto lubi
kilka rzodkiewek
ew. jajka

czerwony winegret:
1-1,5 łyżki oliwy lub oleju
1/4 łyżeczki octu lub soku z cytryny
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
cukier
ew. 2 łyżki soku z buraków lub burak do uzyskania barwnika

Przygotowanie:

Siekam warzywa, mieszam składniki sosu, łączę wszystko i gotowe..

Do winegretu dodaję 2 łyżki soku z buraków (może być kupny; można ugotować buraczka i zrobić później z buraka ćwikłę, a wywar wykorzystać do winegretu) i w ten sposób uzyskuję sos winegret, ale o pięknym, bordowym kolorku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: fghfgh

Twoje zapiski: