puszka.pl - pysznie!

Wymiętoszona zupka (ziemniaczana z miętą i grzybami shitake)

Ja dodaję czasem do tej zupy kaszę jęczmienną. Wtedy jest to trochę zmieniony krupnik.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

grzybki shitake (suszone)
2 ziemniaki
1,5 litra bulionu lub 3 kostki bulionowe
mięta (1 torebka herbaty miętowej)

Przygotowanie:

Grzybki zagotować według przepisu na opakowaniu (lub, jeśli nie ma przepisu, gotować do miękkości), odkroić i wyrzucić ogonki (są za twarde). Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować razem z kostką w 1,5 litra wody. Gdy będą już "dochodzić", wrzucić pokrojone grzybki (przekrojone chociaż na pół, ale to wg uznania) i torebkę mięty. Pogotować jeszcze chwilę.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba uważać, żeby ziemniaki się nie rozgotowały i wrzucić grzybki i miętę.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2001-02-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: