Lekki chleb z pełnej mąki
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2,5 filiżanki letniej wody
1 łyżeczka słodu zbożowego (w oryginale występuje słód z sorgo)
1 łyżeczka soli morskiej
2 filiżanki mąki sojowej
1,5 łyżki drożdży
3 łyżki oleju
4,5 filiżanki pełnej mąki pszennej
1,5 filiżanki pełnej mąki cukierniczej
Przygotowanie:
W dużej misce zmieszać wodę i drożdże. Dodać słód, olej i sól. Następnie dodać 3 filiżanki mąki pszennej pełnej, 1 filiżankę mąki pszennej tortowej i 1 filiżankę mąki sojowej. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i pozwolić rosnąc przez1 godz.
Dodać pozostałe 1 i 1/2 filiżanki mąki pszennej pełnej, 1/2 filiżanki mąki pszennej tortowej i 1 filiżankę mąki sojowej, dobrze wymieszać. Przenieść ciasto na posypaną mąką stolnicę i gnieść przez 10 min. Uformować 2 bochenki, umieścić na blasze, oprószyć bułką tartą lub kaszką kukurydzianą, aby zapobiec przywieraniu. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 1 i 1/2 godz.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez 50 min., przekręcając blachę po 25 min.
Twoje zapiski: