Zimna sałatka marchwiowa z selerem naciowym, tahini i tamari
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
1 kg marchwi
2 posiekane łodygi selera naciowego
1 duża cebula
ew. olej do smażenia
1/2 filiżanki tahini (pasty z sezamu)
5 łyżek tamari
1 i 1/2 łyżeczki soku cytrusowego
1 łyżeczka kopru (nasion lub ziela)
1/4 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić, umieścić w dużym garnku, zalać 4 filiżankami wody i gotować na średnim ogniu aż będzie miękka (ok. 20 min).
Odcedzić wodę, przesypać marchew do dużej miski i dobrze utłuc. Dodać posiekanego selera i cebulę (można je wcześniej podsmażyć) oraz pozostałe składniki i wymieszać. Ochłodzić i podawać na zimno.
Twoje zapiski: