Ciacho czekoladowe przekładane masą czekoladowo-orzechową
Polecane na Walentynki.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
na tortownicę o średnicy 26 cm
200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
60 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki rumu
+ kawałek czekolady lub orzechy do dekoracji
masa czekoladowo-orzechowa:
300 g czekolady mlecznej
0,25 l śmietany kremówki
50 g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić (w misce nad parą, czyli w tzw. kąpieli wodnej, lub w kuchence mikrofalowej ustawionej na niską moc). Dodać masło i cukier, wymieszać (ubić). Oddzielić żółtka od białek i dodawać po jednym żółtku do masy czekoladowej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i też dodać do masy czekoladowej, wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć masę do formy i piec ok. 40 min. w 175°C. Przed wyciągnięciem z formy "ostudzić" ciasto przez ok. 10 min.
Masa do przekładania:
Zagotować czekoladę ze śmietaną i lekko gotować jakieś 10 min. Następnie wstawić garnek do zimnej wody i ubijać mikserem dopóki krem nie ostygnie. Dodać posiekane orzechy.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części, jak kto woli. Każda warstwę posmarować masą i złożyć. Całość obsmarować masą i posypać kawałkami orzechów lub startą czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby masa zesztywniała.
Kroić, podawać i rozkoszować się!
Twoje zapiski: