puszka.pl - pysznie!

Ciacho czekoladowe przekładane masą czekoladowo-orzechową

Polecane na Walentynki.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: na tortownicę o średnicy 26 cm

200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
60 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki rumu
+ kawałek czekolady lub orzechy do dekoracji

masa czekoladowo-orzechowa:
300 g czekolady mlecznej
0,25 l śmietany kremówki
50 g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić (w misce nad parą, czyli w tzw. kąpieli wodnej, lub w kuchence mikrofalowej ustawionej na niską moc). Dodać masło i cukier, wymieszać (ubić). Oddzielić żółtka od białek i dodawać po jednym żółtku do masy czekoladowej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i też dodać do masy czekoladowej, wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać.

Wyłożyć masę do formy i piec ok. 40 min. w 175°C. Przed wyciągnięciem z formy "ostudzić" ciasto przez ok. 10 min.

Masa do przekładania:

Zagotować czekoladę ze śmietaną i lekko gotować jakieś 10 min. Następnie wstawić garnek do zimnej wody i ubijać mikserem dopóki krem nie ostygnie. Dodać posiekane orzechy.

Ostudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części, jak kto woli. Każda warstwę posmarować masą i złożyć. Całość obsmarować masą i posypać kawałkami orzechów lub startą czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby masa zesztywniała.

Kroić, podawać i rozkoszować się!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna: pl.rec.kuchnia, autor: Danka

Twoje zapiski: