4 jajka,
1 szklanka mleka,
2 łyżki masła,
2 łyżki maki,
10 dkg żółtego sera (ostrego :),
15 dkg pieczarek,
1 łyżka margaryny,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz
i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć na tłuszczu. Masło rozgrzać na patelni, wsypać mąkę, wymieszać i zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym mlekiem szybko ubijając trzepaczką i chwilę pogotować. Dodać pieczarki, żółtka, starty ser i ubitą na sztywno pianę z białek, doprawić solą, pieprzem i gałką. Całość wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Upiec w gorącym piekarniku ok. 170 st. 35 min. Podawać jako samodzielne danie. Przybrać cząstkami pomidora.