Sos grzybowy ze świeżych grzybów i warzyw
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 filiżanki mąki
1/2 filiżanki oleju
3 ząbki czosnku
3 cebule
1 zielona papryka
1 łodyga selera
1/4 kg pokrojonych grzybów
3 filiżanki wywaru z jarzyn lub wody
1/4 filiżanki tamari
1 łyżeczka pietruszki
1 łyżeczka proszku czosnkowego
1/2 filiżanki soli morskiej
Przygotowanie:
W rondlu średniej wielkości zrobić zasmażkę z mąki i 1/4 filiżanki oleju. Smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru, odstawić.
Używając tego samego, opróżnionego rondla, dusić przez 7 min. posiekane warzywa (czosnek, cebulę, paprykę i seler) w 1/4 filiżanki oleju. Dodać grzyby i gotować jeszcze 3 min.
Wywar z jarzyn i zasmażkę umieścić w mikserze i miksować przez 30 sekund ze średnią prędkością, aż do uzyskania jednorodności. Dodać sos do podsmażonych jarzyn. Doprawić tamari, pietruszką, sproszkowanym czosnkiem i solą morską. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Aby zagęścić sos, dodać więcej mąki.
Wskazówki i uwagi:
Wychodzi ok. 1 litr sosu.
Twoje zapiski: