puszka.pl - pysznie!

Sałatka marynowana z ogórków z marchwią i selerem (na zimę)

Jest pyyyyyyszna!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 16 słoików 0,45 litra

4 kg surowych ogórków
0,5 kg cebuli
12 łyżeczek soli
0,5 kg marchwi
0,5 kg selera
pęczek pietruszki z natką
1 główka czosnku
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju sojowego
0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Ogórki i cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy całą solą z przepisu i mieszamy. Marchew, seler i pietruszkę (korzeń) ścieramy na grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Czosnek wyciskamy. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy do nich ocet, olej i przyprawiamy cukrem.

Mieszamy dokładnie i napełniamy wcześniej wyparzone wrzątkiem słoiki. Następnie pasteryzujemy, tj. wkładamy słoiki do dużego garnka, wypełniamy go zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy. Od zagotowania się wody trzymamy w niej słoiki przez 15 min., cały czas pod przykryciem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja koleżanka Krysia

Twoje zapiski: