Sałatka marynowana z ogórków z marchwią i selerem (na zimę)
Jest pyyyyyyszna!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
16 słoików 0,45 litra
4 kg surowych ogórków
0,5 kg cebuli
12 łyżeczek soli
0,5 kg marchwi
0,5 kg selera
pęczek pietruszki z natką
1 główka czosnku
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju sojowego
0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ogórki i cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy całą solą z przepisu i mieszamy. Marchew, seler i pietruszkę (korzeń) ścieramy na grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Czosnek wyciskamy. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy do nich ocet, olej i przyprawiamy cukrem.
Mieszamy dokładnie i napełniamy wcześniej wyparzone wrzątkiem słoiki. Następnie pasteryzujemy, tj. wkładamy słoiki do dużego garnka, wypełniamy go zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy. Od zagotowania się wody trzymamy w niej słoiki przez 15 min., cały czas pod przykryciem.
Twoje zapiski: