Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 kg mąki pszennej
10 żółtek
10 dag drożdży
2 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
1 litr oleju
sól
powidła śliwkowe lub konfitura z dzikiej róży
5 łyżek spirytusu
lukier:
cukier puder
ciepła woda
szczypta kwasku cytrynowego
1 łyżka śmietany
skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Do ciepłego mleka wkładamy drożdże, 2 łyżki cukru i 2 czubate łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia, potem dodajemy do mąki + żółtka utarte z cukrem, 3 łyżki spirytusu i 5 łyżek oleju. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem formujemy pączki, robimy w nich dziurkę, wkładamy powidła/konfiturę i zalepiamy dziurkę. Kladziemy na stolnicy pączki zalepioną dziurką do dołu i zostawiamy do wyrośnięcia. Do zimnego oleju wlewamy 2 łyżki spirytusu, podgrzewamy, na wrzący wrzucamy pączki zalepioną dziurką do dołu i smażymy. Wyjmujemy na serwetkę, osączamy. Przygotowujemy lukier: do ciepłej wody wspypujemy cukier puder, mieszamy, dodajemy kwasek, 1 łyżkę śmietany - konsystencja ma być gęstej śmietany.
Jeszcze ciepłe pączki smakujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Wskazówki i uwagi:
Wychodzi ok. 50 pączków
Twoje zapiski: