Woo Woo - kapusta duszona ze słupkami marchewki i grzybami
Podawać z makaronem ryżowym albo ryżem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kapusta biała - ćwiartka
marchew - 4 sztuki
grzyby słomiane / słomy [*] - 5 sztuk (mogą też być inne grzyby chińskie, np. shiitake, lub boczniaki)
sos sojowy ciemny
pieprz
sól
cukier
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i wrzucić do małej ilości wody, gotować do miękkości. Grzyby i marchewkę poszatkować w paseczki.
Na patelni albo w woku rozgrzać trochę oleju, wrzucić marchewkę i podsmażyć parę minut. Dodać grzybki, podsmażyć. Wrzucić odsączoną kapustę, doprawić pieprzem, solą i cukrem. To wszystko trzymać na ogniu parę minut, mieszać.
Podawać z makaronem ryżowym albo ryżem.
Wskazówki i uwagi:
[*] Grzyb słomiany (grzyb słomy, pochwiak wielkopochwowy, Volvariella volvacea, straw mushrooms) - grzyb od wieków bardzo popularny w Azji, szczególnie w Tajlandii. Ich nazwa pochodzi od ryżowej słomy, na której rosną.
Najbardziej cenione są grzyby nierozwinięte - nie należy ich ciąć, wtedy podczas przegryzania uwalnia się zgromadzony w środku bardzo smaczny sos. Nierozwinięte grzyby mają wielkość jajka przepiórczego. W krajach azjatyckich używane świeże, w Europie jedynie suszone lub w puszkach (nieobrane grzyby są lepsze w smaku).
Twoje zapiski: