puszka.pl - pysznie!

banana ciacho Magdy Bassett


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego

Przygotowanie:

Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do keksu jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco
sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka,przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja
na dno.

Wskazówki i uwagi:

A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Magda Bassett

Twoje zapiski: