Zapiekanka z cukinii lub dyni i ryżu pod sosem warzywnym
Podawać na ciepło posypane zieleniną, do tego kiszony ogórek, albo jakaś ostra surówka.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 szklanka ryżu
sól
1 kg cukinii (może być zielona, choć u mnie zawsze żółta ;-) ) lud dyni
2 duże cebule
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju do smażenia (np. z pestek winogron albo z oliwek)
ok. 100 g tartego, żółtego sera
+ natka pietruszki lub koperek do posypania
sos:
2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała marchewka
mała pietruszka
nieco selera
sól
pieprz
suszona bazylia
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cukinię obrać i oczyścić z nasion, zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z ryżem, podsmażoną na oleju, drobno pokrojoną cebulą i sosem sojowym. Masę włożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
W innym naczyniu przygotować zasmażkę z mąki i oleju, dodać pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz starte na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii do smaku i poddusić pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Nie powinno być zbyt gęste; w razie potrzeby uzupełnić wygotowaną wodę.
Zalać tym ryż z cukinią, posypać z wierzchu tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż ser się zarumieni.
Wskazówki i uwagi:
Odmiany to: odrobina śmietany do sosu, dodanie i wymieszanie jajka z masą ryżowo-cukiniową przed pieczeniem. Może być więc albo w wersji lakto-ovo, albo tylko lakto.
Twoje zapiski: