puszka.pl - pysznie!

dodatki do zupek dla dzieci

To taki mini poradnik. Może się komuś przyda :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1. tofu
2. zmielone ziarna słonecznika, dyni, sezamu, lnu
3. brokuły
4. groszek zielony mrożony
5. kalafior
6. popping amarantusowy
7. soczewica czerwona
8. soczewica zielona i brązowa

Przygotowanie:

Do zupek jarzynowych dla dzieci (marchew, ziemniak, pietruszka, seler, por) dodajemy po 8 (5) miesiącu ww. dodatki, ale zmielone nasiona później ok. 10-11 miesiąca dla wszystkich dzieci.(Do gotowej zupki, czyli bez zagotowania). Dodatki do podstawowej zupki wprowadzamy stopniowo i nie wszytkie składniki na raz. Popping jest szczególnie przydatny, bo jest b. zdrowy i nie zawiera glutenu, więc można go dodawać do zupek wcześniej (ok. 8[5] m.). Tofu jest lekkostrawne, pediatra wege powiedziała, że można je podawać dzieciom od 9[6] misiąca, co skrupulatnie uczyniliśmy :-). Zaczynałam od małej ilości (1 łyżeczka). Ani tofu, ani poppingu nie gotowałam, dodawałam do gorącej zupki i zaraz miksowałam. Brokuły, groszek czy kalfior podaje się ok. 9[7] miesiąca i wrzuca się je pod koniec gotowania, nie moga być twarde. W okolicach 9[7] miesiąca podaje się czerwoną soczewicę. Gotujemy ją wraz z jarzynami. Ja zaczynałam od 0,5 łyżeczki na zupkę. potem stopniowo zwiększałam (bałam się wdęć).
Soczewicę zieloną i brązową podajemy ok. 10-11 miesiąca. Również stopniowo.
Teraz Milence (17 miesięcy) regularnie zabielam zupki zmielonymi: słonecznikiem, dynią, sezamem. Lub startym tofu.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2001-02-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: