Budyń z kaszy krakowskiej i zielonego groszku
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
1 szkl. kaszy krakowskiej (odmiana kaszy gryczanej, a konkretniej obłuszczona, łamana gryka)
50 dag groszku świeżego, mrożonego lub z puszki
2 szkl. mleka
2 jaja
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
5 łyżek posiekanego kopru
sól
cukier
masło i bułka tarta do formy
1 szkl. śmietany
Przygotowanie:
Kaszę krakowską ugotować na sypko na mleku. W tym celu kaszę zatrzeć jednym białkiem (czyli dokładnie z białkiem wymieszać), wysuszyć (najlepiej w nagrzanym piekarniku), zagotować, dogotować w łaźni wodnej.
Groszek ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedzić, osaczyć (groszek z puszki tylko odsączyć). Żółtka utrzeć z olejem, z białek ubić pianę.
Kaszę połączyć z żółtkami, groszkiem, koprem, pianą i solą, wymieszać. Masę włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy, szczelnie zamknąć, ugotować w łaźni wodnej.
Przed podaniem polać śmietaną, posypać koprem i udekorować np. ćwiartkami pomidorów.
Twoje zapiski: