puszka.pl - pysznie!

Jogurt domowy (dali)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 l mleka
1 mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

Mleko przegotować i ostudzić do temp. ok. 35-40 stopni. Łatwo to sprawdzić wkładając palec do mleka i licząc do 10. Mleko powinno być mocno ciepłe, ale nie powinno parzyć.

Do takiego mleka wlać jogurt, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Po kilku godzinkach otrzymamy 4 l smacznego, gęstego jogurtu.

Wskazówki i uwagi:

Tak naprawdę to małe pudełko jogurtu wystarczy także na 10 l mleka i więcej, jeśli jest dostatecznie ciepło, aby kolonie jogurtu mogły się szybko rozmnożyć.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Wegetarianizm po mistrzowsku. Kuchnia indyjska", Rati Manjari dasi, Ewa Kmiecik, Wrocław 1997

Twoje zapiski: