Ciasto z karobu (chleba świętojańskiego)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 filiżanki oleju lub margaryny
1/2 filiżanki cukru z daktyli (zmielonych lub b.dokładnie posiekanych suszonych daktyli)
1/2 filiżanki słodu zbożowego (w oryginale występuje słód z sorgo)
4 łyżki mąki sojowej
6 łyżek wody
1 i 1/2 łyżeczki wanilii
3 filiżanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy zbożowej
1/2 filiżanki karobu [*]
1/2 filiżanki wody
1/2 filiżanki posiekanych i zmieszanych orzechów i rodzynek
3/4 filiżanki gęstego mleka orzechowego
Przygotowanie:
Podgrzać piecyk do 195 stopni, posmarować olejem 2 okrągłe blachy o średnicy 20 cm. W dużej misce zmieszać olej, cukier z daktyli i słód. Zmieszać razem mąkę sojową i 6 łyżek wody i dodać do poprzedniej mieszanki. Zmieszać proszek z chleba świętojańskiego i 1/2 filiżanki wody i dodać to do mieszanki. Dodać wanilię. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, kawę zbożową oraz orzechy i rodzynki; dodać to do płynnej mieszanki. Dodać gęste mleko orzechowe. Podzielić masę na 2 części, ułożyć w blachach i piec przez 30 do 35 minut, sprawdzając przez nakłuwanie drewnianym patyczkiem; jeśli wyciągnięty patyczek jest suchy, ciasto jest już gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Wychodzą 2 okrągłe ciasta o średnicy 20 cm. Inne możliwości: ciasto może być waniliowe - nie dodawać karobu, ale dodać 3 łyżeczki wanilii więcej i 1/2 filiżanki mąki więcej.
[*] Karob - inaczej mączka chleba świętojańskiego. Naturalnie słodki, roślinny, bezkofeinowy substytut kakao i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu i delikatnym smaku czekolady.
Stosowany do wypieków jako zamiennik kakao, nadaje im ciemną barwę.
Twoje zapiski: